top of page

Nume proiect

Biserici Înlemnite _ Inventarierea bisericilor istorice de lemn din România_ proiect-pilot: bisericile de lemn din jud. Arad
Atelierul

 

bîAtelier.png

Prezentare Generală

La sfârșitul lunii iulie Asociața Culturală Vernacular a demarat proiectul intitulat „Biserici Înlemnite - Inventarierea bisericilor de lemn din România - proiect pilot: bisericile de lemn din jud. Arad”, proiect ce a obținut o finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național, sesiunea II/2021 (aria tematică Patrimoniu Cultural Material).

Începând cu data de 30 iulie, în cadrul acestui proiect, a începul atelierul multidisciplinar de inventariere a bisericilor de lemn din județul Arad, desfășurat până în data de 8 august, în preajma mai multor biserici de lemn din acest județ. Scopul acestui atelier a fost de a aduce la un loc specialiști din diverse domenii, relevante pentru cercetarea și monitorizarea stării de conservare a acestor edificii, de a oferi participanțiilor soluții și modele de bună practică și, nu în ultimul rând, de validare/verificare în teren a fișei de inventariere stabilite în prealabil.

Descriere
 

În cadrul acestui atelier au participat 32 de persoane - studenți, specialiști și entuziaști ai bisericilor de lemn. Împărțiți pe echipe de lucru, sau în comun, participanții au cules informații importante despre 10 biserici de lemn din județul Arad. Totodată, participanții au avut ocazia să participe la diverse prezentări, ținute la fața locului sau online, prezentări ce au abordat o gamă largă de specialități (restaurarea componentelor artistice, dulgherie, dendrocronologie, arhitectură, istorie, metode de scanare 3D, fotogrammetrie sau arheologie) și probleme cu care se confruntă această categorie de monumente.

Parteneri și susținători
 

Mulțumim partenerilor noștri pentru susținere: Arhiepiscopia Aradului, Institutul Național al Patrimoniului, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, TVR Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Direcția Județeană pentru Cultură Arad, Complexul Muzeal Arad și Centrul Cultural Județean Arad.

De asemenea mulțumim părinților parohi și comunităților locale care ne-au primit cu prietenie și ne-au sprijinit în acest demers.

"Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării."

bottom of page