top of page

Nume proiect

Biserici Înlemnite _ Inventarierea bisericilor istorice de lemn din România_ proiect-pilot: bisericile de lemn din jud. Arad
Platforma de inventariere a bisericilor de lemn din România

 

bîPlatforma.png

Prezentare Generală

Platforma este rezultatul unui proiect multidisciplinar, desfășurat în acest an sub egida Asociației Culturale Vernacular, cu sprijinul Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Este vorba despre un proiect pilot realizat în județul Arad, prima etapă a unui proces care va fi dezvoltat, perfecționat și apoi extins la scară națională.

Descriere
 

Demersul de față răspunde celei mai grave situații din prezent, în care nu se cunoaște numărul bisericilor de lemn păstrate în România, nici starea lor de conservare și nici valoarea acestora. În lipsa acestor date nu se poate realiza o strategie sau prioritizarea intervențiilor de conservare / restaurare, necesare păstrării patrimoniului nostru cultural din lemn. Platforma de față este un instrument care poate oferi actorilor implicați suportul unei baze de date, cu care să poată gestiona mai bine situația bisericilor istorice de lemn din țara noastră. În acest an procesul de inventariere s-a realizat la nivelul județului Arad, datele fiind colectate de specialiști prin completarea unei fișe digitale de inventariere și încărcate pe platformă.

 

Datele colectate pentru fiecare obiectiv se pot clasifica în trei categorii:

1. Date privind starea de conservare

2. Date privind valoarea

3. Date generale și date de interes științific

Starea de conservare și valoarea fiecărui obiectiv se calculează pe baza unor calificative specifice și a unui algoritm, iar prioritizarea rezultă din produsul acestor două categorii de informații.

Platforma oferă posibilitatea de a filtra datele de interes științific, care apoi sunt afișate pe hartă și sub formă de tabele. Pentru informații detaliate despre o biserică se poate consulta fișa de inventariere și fotografiile aferente fiecărui obiectiv.

Platforma de față este prima versiune (beta) a platformei cu care sperăm ca în curând să înceapă iventarierea bisericilor istorice de lemn la nivel național și monitorizarea acestora. Așadar, suntem în fază de testare, discuții și nevoia de a primi feedback din partea specialiștilor. Pentru perfecționare și feedback se vor oganiza o serie de prezentări și mese rotunde.

Concluzie
 

Așadar, platfoma de față este un instrument adresat în primul rând specialiștilor și actorilor care gestionează viitorul bisericilor de lemn din România (proprietari, Ministerul Culturii, ONG-uri), dar și publicului larg interesat de acest subiect.

 

Accesând linkul https://biserici-inlemnite.ro/, sau banner-ul de mai sus, puteți vizualiza și explora platforma, iar pentru sugestii și feedback ne puteți scrie pe adresa de mail bisericinlemnite@gmail.com.

 

Fiind un instrument de lucru cu foarte multe date / filtre, pentru a explora platforma, sugestia noastră este să o accesați de pe computer (desktop) și nu de pe telefonul mobil

Contribuitori

Management:

arh. Amalia Ignuţa, arh. Vladimir Obradovici;

Implementare website:

ing. Costin Bleotu, Ioana Iordan, ing. Andrei Dracea;

Îndrumător:

arh. Alexandru Baboş;

Specialiști implicați:

cons. Ana Irina Chiricuta, cons. Daneasa Cristina, cons. Laura Valean, ist. și arheolog Celina Georgiana Gora, ist. Bogdan Ilieș, cons. și biol. Andrei Buda;

Documentare digitală:

arheolog Călin Șuteu, geogr. Adriana Sărășan, geogr. Cristian Ardelean, arh. Cosmin Bloju;

Participanți la campaniile de inventariere:

ist. și arheolog Celina Georgiana Gora, cons. Ana Irina Chiricuță, cons. și biol. Andrei Buda, designer gf. Andrei Onica, stud. arh. Lazar Acimov, stud. arh. Aurelia Micoroi, stud. arh. Iulia Alexandra Varga, stud. arh. Diana Bulat, arh. Andreea-Ioana Năprădean, ist. art. Mădălina Varga, stud. arh. Daina Pop, stud.arh. Sabine Lieb, stud.arh. Maria Georgiana, stud.arh. Sebastian Sgaroiu;

Parteneri și susținători
 

Institutul Național al Patrimoniului, Arhiepiscopia Aradului, Muzeul Național al Banatului, FAUT - facultatea de arhitectură și urbanism timișoara din cadrul Universității Politehnica Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură Arad, Complexul Muzeal Arad, Centrul Cultural Judetean Arad, TVR Timisoara.

"Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării."

bottom of page