Punerea în siguranță a Bisericii de lemn „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” - înlocuire învelitoare degradată
sat Ionești, comuna Hălmagiu, județul Arad (2020)

Prezentare Generală
Din sursele locale și în urma cercetării unor documente, aflăm că această biserică ar fi fost adusă de la Hălmăgel, anul nu se știe. O altă variantă ar fi că această biserică a fost construită în vale iar, după un timp ar fi fost mutată pe dealul unde se află astăzi. În mod cert construcția actualei biserici este rezultatul unei renovări din temelie, cu adăugarea unui soclu de piatră și înlocuirea tălpilor groase. Bârnele, fiind fasonate, s-au așezat în cununi perfect suprapuse, dând peretelui o suprafață netedă peste care s-au bătut apoi nuiele care să susțină tencuiala. Cu ocazia ultimei renovări, vechile console ale bârnelor din partea de sus a peretelui au fost eliminate și s-au păstrat doar console de la cele trei bârne orizontale de la streașină (numite de localnici”cursuraie”), bârne care susțin acoperișul cu învelitoare de draniță (în anul 2009 biserica avea o învelitoare din țiglă care în 2012 a fost înlocuită cu una din draniță, conform cu învelitoarea originală). Șarpanta este de dată recentă. Ferestrele inițiale mici (așa cum se vede una la altar) au fost mult mărite. Turnul cu bulbi este și el un rezultat al unor renovări, când învelișul din draniță a fost înlocuit cu unul de tablă iar apoi, in 2012, s-a înlocuit din nou cu învelitoare din draniță. Navei dreptunghiulare i se alătură o absidă pe plan dreptunghiular la bază, dar rotunjită la pereți. În cuprinsul Episcopiei Aradului, abside de plan semicircular au mai existat la bisericile (azi dispărute) din Luguzău și Iermata. Pictura datează din jurul anului 1840. S-au păstrat picturile de pe iconostas, din altar și de pe peretele despărțitor dintre tinda femeilor și naos. Coriolan Petranu scrie că: ”pictura din Ionești e înrudită cu cea din Țărmure, poate este opera aceluiași maestru Ioan Demetrovici din Timișoara.”
Situația anterioară intervenției
Învelitoarea din draniță de lemn cu terminație “ bot de rață “ a fost bătută cu suprapunere în două straturi, fiind montată în urmă cu aproximativ 8 ani, în anul 2012, conform surselor locale. Chiar dacă lucrările la nivelul învelitorii sunt relativ recente, aceasta prezintă urme de degradare care permit apelor meteorice să se infiltreze în biserică. Zonele afectate se aflau atât la coama acoperișului de deasupra naosului, cât și la întreaga învelitoare din lemn a absidei.
Propunerea de punere în siguranță
Ca urmare a evaluării stării de conservare, s-a propus documentarea (inclusiv prelevarea unui martor), desfacerea și înlocuirea învelitorii degradate cu draniță, de aceeași factură cu cea descoperită la fața locului. Intervenția asupra învelitorii altarului și a coamei va fi una reversibilă.
Lucrări efectuate
A fost înlocuită învelitoarea degradată cu o învelitoare nouă, din draniță, de aceeași dimensiune. Aceasta a fost bătută cu suprapunere în 3 straturi, pentru a-i spori rezistența în timp. În urma decopertării absidei s-a descoperit un căprior mâncat de carii care a fost înlocuit cu unul nou. S-a păstrat un martor al tehnicii și materialelor înlocuite și s-a depozitat în podul bisericii.
Specialiști
Mureșan Sergiu (Arhitect), Tămășan Maria (Arhitect)
Parteneri și sponsori
Asociația Monumentum | Alteța sa Regală Prințul Charles, prin The Prince's Foundation | Primăria Hălmagiu | Parohia Ionești | I.S.U. Arad | Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Arad
Voluntari
Duciuc Vasile Răzvan (meșterul din sat), Gora Celina, Lucaciu Marcel, Năprădean Andreea, Onica Andrei, Popa Șerban, Spânu-Ferencz Fabian